Witam, kupiłam właśnie garnek rzymski i mam dylemat

2019-09-17

Garnek duży, z pierwszego zdjęcia ma 5 litrów i rozmiar 41,5x25,5x15. To nie jest kminek, kmin rzymski czyli kumin ma zupełnie inny smak. Polecam garnek do 3 litrów. Garnek nieglazurowany jest już w drodze. Czy w tym czasie garnek wyschnie i nie będzie się piekł tak jak powinien? Czy koniecznie glazurowany garnek ceramiczny trzeba moczyć w wodzie przed pieczeniem chleba skoro wewnątrz jest glazurowany? Witam, kupiłam właśnie garnek rzymski i mam dylemat. Ostatnio, koleżanka napisałami, że jej garnek przecieka, mimo, że nie ma żadnej widocznej wady. :) Może będzie potrzeba robić gęstsze ciasto a woda wsiąknięta w garnek utworzy taki klimat podczas pieczenia, że zrekompensuje wodę odjętą od przepisu. Garnek był porządnie namoczony i do tego jeszcze stał w wodzie podczas wyrastania. Mam już jakiś czas garnek rzymski, szkliwiony, z pokrywką. Wlasnie kupilam oryginalny, niemiecki garnek rzymski- Rømertopf- i jest on w srodku emaliowany(spod). Ja mam garnek bez glazury i wykladam go papierem do pieczenia bo mimo smarowania chleb przywar nie raz, więc używam papieru. ) włożyłam przykryty garnek z chlebem do ciepłej wody (poniżej łączenia z pokrywką), bo bałam się, że wyschnie. Garnek moczyłam przed włożeniem chleba kilka godzin. Cieszę się, że garnek ocalał ;)Namoczyłaś garnek i przykrywkę przed wstawieniem do piekarnika? Kupilam dawno gliniany garnek ztroche krzywa I malo dopasowana pokrywka pokrywka, bo byl ladnie zdobiony I stal na polce. Podczas pierwszego wypalania przy wysokiej temperaturze garnek zaczął śmierdzieć, coś jakby smołą (? Mam duży okrągły garnek Romertopf bez pokrywy. Po wszystkich ostrzeżeniach garnek był posmarowany masłem i solidnie posypany otrębami. Może Twój garnek jest grubszy? Ale ja bym jednak spróbowała do rozgrzanego wrzucić, bo może się okazać, że garnek sobie z tym świetnie poradzi. I tu mam pytanie : garnek rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika; czas pieczenia chleba to 40-45 minut w temp. Tak, garnek był moczony wcześniej, faktycznie trochę wyparował podczas tego nagrzewania, ale miałam wrażenie, że ścianki dalej są wilgotne (nie sprawiał wrażenia wyprażonego). 5 litrowy garnek będzie pasował? Garnek mam do dwóch tygodni i to moje pierwsze eksperymenty. Jednak garnek ten posiada swoje zalety, jak i wady. Taki wyprażony garnek już tej wilgoci nie ma i działa jak kamień. Moje pytanie to: Czy powinnam namoczyć garnek w zimnej wodzie, włożyć wyrobiony chleb, przykryć go pokrywką i odstawić na 12 godzin? Ja swój gliniany garnek (nieszkliwiony) przed pierwszym pieczeniem “wypiekłam” w piekarniku - tak przeczytałam w jakiejś dyskusji o pieczeniu chleba w garnku rzymskim.

Aktualności

Obejrzyj nasze video

@ Copyright 2018